Wraz ze skracaniem się dnia oraz nastaniem pierwszych zimowych chłodów niektórzy znajomi zaczęli narzekać na przeziębienia, samopoczucie itp. Niepotrzebnie. Można przecież żyć jak jaskiniowiec. Czy ktoś widział przeziębionego jaskiniowca??? OK. W imię więc miłosierdzia chrześcijańskiego przypominam swoje teksty na temat paleolitu przenosząc je na nowego bloga.
Przy okazji coś zupełnie nowego. Dzisiaj przedstawiam przepisy kulinarne na setki tysięcy różnorodnych dań paleolitycznych. Oczywiście mógłbym w sposób zajmujący publikować kolejne teksty zamieszczając każdy przepis osobno. Ludziom powinno się jednak dawać wędkę a nie rybę. Zamieszczam więc generator dań. Przepis na paleolityczne danie można uzyskać korzystając z automatycznego generatora w formie takiej oto tabeli.
1. Białko zwierzęce | 2. Oleje | 3. Warzywa, grzyby | 4. Zioła i przyprawy naturalne |
5. Owoce | 6. Inne |
dziczyzna, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kura, indyk, kaczka, jaja ekologiczne, ryby i owoce morza, kiełbasa, szynka (te mało solone) | Wysoka temperatura smażenia: olej kokosowy, olej palmowy, smalec.Średnia temperatura: oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej z laskowych, olej z orzeszków pistacjowych. Niska temperatura pieczenia: olej z dyni. |
Bakłażan, Brokuł, Cebula, Cukinia, Cykoria, Dynia, Kalafior, Kabaczek, Marchew, Melon, Ogórek, Papryka, Pomidor, Por, Pokrzywa, Patison, Rzepa, Rzodkiew, Rzodkiewka, Sałata, Seler, Szpinak Szparagi, dowolne jadalne grzyby |
Bazylia, Cynamon, Cząber, Czosnek, Estragon, Gorczyca, Koperek, Lawenda, Lubczyk, Majeranek, Melisa, Mięta, Pieprz, Pietruszka, Rucola, Rzeżucha, Rozmaryn, Szałwia, Szczypiorek, Tymianek |
Ananas Arbuz Banan Brzoskwinia Borówka Czereśnia Gruszka Jabłko Jeżyna Kiwi Malina Mandarynka Melon Morela Porzeczka Poziomka Śliwka Truskawka Winogrono Wiśnia Żurawina |
Orzechy, Kawa, Wino wytrawne, Czekolada gorzka |
Tabela zawiera z grubsza listę najłatwiej osiągalnych produktów, które są jadalne dla człowieka – rzeczy które były jedzone już paleolicie. Nie ma w tabelce żadnego pieczywa, makaronów, cukrów, soli ani żadnych przetworów mlecznych oraz innych wynalazków rolnictwa i przemysłu. Nie ma też ziemniaków i roślin strączkowych, które są toksyczne (by się o tym przekonać wystarczy spróbować surowego ziemniaka lub fasolę). Wszystkie wymienione składniki dań powinny pochodzić z możliwe ekologicznych źródeł, nie powinny być konserwowane itp. Najlepiej kupować je w formie nieprzetworzonej. Jeszcze lepiej – osobiście upolowane lub zebrane 🙂 Na liście nie ma dań z owadów. To będzie tematem osobnego tekstu dla koneserów 🙂 Jeszcze jedno uzupełnienie. Bardzo słodkie owoce, takie jak: banany, ananasy lub winogrona są zjadane wszystkie wyłącznie przez dzieci.
Jak korzystać z generatora przepisów paleolitycznych? Należy przygotować patelnię. Nalać na nią wybrany olej z drugiej kolumny. Następnie wrzucamy białko zwierzęce z kolumny nr 1. Po kilku minutach przewracamy mięsko na druga stronę dodając dowolne rośliny z kolumny nr 3 (warzywa, grzyby). W międzyczasie dorzucamy coś z kolumny nr 4 (zioła, przyprawy) i smażymy kolejne kilka minut ile trzeba. Niektóre warzywa potrzebują opiekać się dłużej niż mięsko. Wtedy zaczynamy od smażenia warzyw. Mięso smażymy możliwie krótko. Jeśli jest ochota i czas na coś słodszego to na deser mamy jakieś owoce – kolumna nr 5. W ostatniej kolumnie zawarte są paleolityczne dodatki i używki.
Ostatnie komentarze
No comments to display